Beren op je weg - ForRest de natuur als medicijn


Beren op de weg? Word er vrienden mee!

In onderstaande unieke oefening nodigen we je uit om een bijzondere reis naar binnen te maken, een reis waarbij je jouw innerlijke wereld op een compassievolle manier gaat verkennen. Het doel van deze oefening is om je bewust te zijn van je innerlijke dialoog – de continue stroom van gedachten, gevoelens, angsten en dromen die je dagelijks ervaart. Door deze innerlijke stemmen vanuit een vriendelijker perspectief te benaderen, open je de deur naar zelfcompassie en begrip.

Oefening: geef de beer een naam

Doel: je meer bewust worden van je innerlijke dialoog en deze vanuit een vriendelijker perspectief zien.

Voorbereiding: zit rustig thuis of in de natuur.

Opdracht: Geef jouw innerlijke beer een koosnaampje en visualiseer zijn vorm.

Jouw innerlijke beer staat dus voor al je gedachten, hersenspinsels, óók goede bedoelingen, angsten en gepieker. Het gaat dus om je brein. Dat theater daarboven. Je kunt er met humor naar leren kijken. Bakje popcorn erbij!?

  • Hoe gedraagt jouw innerlijke beer zich? Is hij constant aan het piekeren, of oordeelt hij streng over jou en anderen? Zet jouw beer anderen altijd op de eerste plaats, of is hij uitermate precies en gedetailleerd? Neigt jouw beer naar doemdenken, of graaft hij graag in je verleden?
  • Wat voor koosnaampje zou je jouw innerlijke beer willen geven?
  • Kun je jouw innerlijke beer visualiseren? Hoe ziet hij eruit?

Reflectie: hoe voelde het om je 'beren' bijnamen te geven? Voelde je je lichter of anders ten opzichte van je belemmerende gedachten? Experimenteer en praat ermee!

Onze tip: word vrienden met je beer. Praat met hem!
Ik, Krista, heb mijn innerlijke beer Krissie genoemd. Je hoort mij in huis vaak zeggen: ahhh, Krissie, kom op! Of: Krissie, prima dat je even denkt dat je niet belangrijk bent, maar nu even stoppen met dat gezeur.
Laatst hoorde ik dat iemand als koosnaampje 'Karen' had gekozen. Mocht je 'Karen' nog niet kennen: in Engelssprekende landen is dit een term uit de straattaal/slang. Het is een stereotype term voor bemoeizuchtige en veeleisende vrouwen die nogal onuitstaanbaar zijn en altijd hun zin willen doordrijven;-)

Wil je meer lezen over deze opdracht? Lees dan het verhaal van Gijs, die zijn brein Harry heeft genoemd.

We moedigen je aan om hiermee te experimenteren in je dagelijks leven. Merk op wanneer je een "beer" tegenkomt en oefen met het toepassen ervan. Kijk hoe dit de relatie met jouw "beren" verandert.

Meer over beren op je weg

"Beren op de weg" is een uitdrukking die vaak wordt gebruikt om mogelijke problemen of obstakels aan te duiden die iemand ziet of verwacht bij het nastreven van een bepaald doel of bij het ondernemen van een bepaalde actie. Het is een manier om angsten, zorgen of belemmerende overtuigingen te beschrijven die kunnen voorkomen dat iemand vooruitgaat of een bepaald doel bereikt.
De uitdrukking is ook bekend van het boek "beren op de weg, spinsels in je hoofd" geschreven door Theo Ijzermans en Coen Dirkx. Dit boek behandelt de manier waarop mensen met hun belemmerende gedachten omgaan en biedt strategieën om deze gedachten te herkennen en te overwinnen. Het maakt gebruik van de metafoor van "beren" om de irrationele en negatieve gedachten te beschrijven die ons ervan kunnen weerhouden om actie te ondernemen.

Enkele voorbeelden van "beren op de weg" kunnen zijn:
• "ik kan die nieuwe baan niet aannemen; wat als ik faal?"
• "ik durf niet te gaan sporten in een groep; straks vinden ze me niet goed genoeg."
• "ik zou graag willen reizen, maar er zijn zoveel risico's."

Beren op de weg zijn vaak gekoppeld aan persoonlijke angsten, onzekerheden en zelftwijfel. Ze kunnen iemand ervan weerhouden risico's te nemen, nieuwe ervaringen op te zoeken of uit de comfortzone te stappen.
Om deze "beren" aan te pakken, is het belangrijk ze eerst te herkennen en te benoemen. Daarna kan men strategieën ontwikkelen om de onderliggende angsten of zorgen aan te pakken, of om de belemmerende gedachten uit te dagen en te herkaderen. Dit kan zelfstandig, maar ook met behulp van zelfhulpboeken, therapie, coaching of andere vormen van ondersteuning. En natuurlijk in ons programma😉
De beren op de weg zijn dus eigenlijk jouw belemmerende gedachten en overtuigingen die jou soms tegenhouden om te leven volgens je waarden, in balans en in contact met de natuur.
Om met deze "beren" om te gaan, zijn er twee belangrijke principes binnen ACT (zie hieronder meer info over ACT-therapie) die jou kunnen helpen:

  1. Acceptatie: Dit gaat over het leren accepteren van je gevoelens en gedachten, vooral de onaangename, zonder ze te proberen te veranderen of vermijden. Het is het besef dat bepaalde gedachten en emoties een deel van het leven zijn, en dat het vechten ertegen vaak meer stress veroorzaakt dan de gevoelens zelf. Door acceptatie kun je leren omgaan met de "beren" op je weg zonder dat ze je weg van je waarden en doelen blokkeren. Je leert de beren te erkennen, erbij stil te staan, en vervolgens toch vooruit te gaan in lijn met wat voor jou belangrijk is.
  2. Cognitieve defusie: hiermee leer je jouw gedachten te zien als enkel gedachten, en niet als vaststaande feiten. Door te leren dat je naast de beer kunt lopen in plaats van ermee te vechten, kun je deze gedachten accepteren zonder dat ze jouw acties beïnvloeden. Let maar eens op bij jezelf of bij anderen.

Wat is ACT?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van cognitieve gedragstherapie die focust op het gebruik van acceptatie- en mindfulness-strategieën, samen met commitment- en gedragsveranderingsstrategieën, om psychologische flexibiliteit te bevorderen. En dat gaat in wezen om vrijheid!
ACT is gebaseerd op de theorie dat het effectiever is om pijnlijke gedachten en gevoelens te accepteren, die onvermijdelijk deel uitmaken van het menselijk leven, dan te strijden om ze te vermijden of te veranderen. ACT helpt je om je te verbinden met het huidige moment, duidelijke waarden te identificeren die je leven richting geven, en te handelen op manieren die consistent zijn met die waarden.

Hoe ACT is geïntegreerd in het ForRest-programma

Het ForRest-programma integreert ACT door de therapeutische principes te koppelen aan natuurbeleving, om jou te helpen bij het vinden van balans, rust, en een diepere verbinding met jezelf en de wereld om je heen. De natuur, met haar kalmerende aanwezigheid en constante cycli, biedt een krachtige metafoor en omgeving voor de toepassing van ACT.

ACT bestaat uit:

  1. Cognitieve defusie: Dit gaat over hoe je verbonden bent met je gedachten. In het bos word je aangemoedigd om je gedachten te observeren zoals je de bomen en de rivieren observeert – van een afstand en zonder oordeel. Dit proces helpt bij het verminderen van de impact van negatieve gedachtepatronen en cultiveert een houding van niet-identificatie met innerlijke ervaringen.

  2. Acceptatie: Net zoals het bos de seizoenen zonder verzet accepteert, leer jij om moeilijke gevoelens en gedachten te accepteren. Deze acceptatie verhoogt je vermogen om met het leven mee te bewegen, ondanks interne en externe uitdagingen.

  3. Contact met het huidige moment: Mindfulness-oefeningen, zoals bosbaden, nodigen jou uit om volledig aanwezig te zijn. Je leert aandachtig te zijn voor zowel de externe wereld als je interne landschap, wat bijdraagt aan een verhoogd bewustzijn en innerlijke rust.

  4. Het observerende zelf: Je leert jezelf te observeren in relatie tot de natuur om je heen, wat bijdraagt aan een gevoel van een constante, onveranderlijke kern binnen jezelf, los van de fluctuerende aspecten van je ervaring.

  5. Waarden: Het programma helpt je om duidelijkheid te krijgen over wat werkelijk belangrijk voor je is, geïnspireerd door de natuur. Deze waarden dienen als een kompas voor het nemen van beslissingen en het uitstippelen van je levenspad.

  6. Toegewijde actie: Geïnspireerd door de natuurlijke wereld word je aangemoedigd om actie te ondernemen die consistent is met je waarden, zelfs wanneer dit moeilijk is. Net zoals de natuur zich aanpast en groeit, ongeacht de omstandigheden, leer jij om flexibel en veerkrachtig te zijn in het nastreven van je doelen.

Door ACT te integreren in het ForRest-programma, ontstaat er een bijzondere ervaring die jou niet alleen helpt om beter om te gaan met je gedachten en gevoelens, maar je ook dieper verbindt met de natuur en jezelf. ACT biedt een ruimte voor rust, reflectie en persoonlijke groei, waardoor je bekrachtigd wordt om een authentiek en vervuld leven te leiden, in harmonie met je diepste waarden en de natuurlijke wereld.

"Je hebt nooit spijt dat je naar buiten bent geweest, wel dat je binnen bent gebleven."


Wij zijn jouw gids in de transformatieve reis voor levenslang natuurgeluk

 

Krista: In dit rijke programma komen mijn expertise als gezondheidswetenschapper (gezondheidsvoorlichting & promotie) samen met mijn grote wens om mensen de kracht van de natuur te laten ervaren en ook daadwerkelijk het contact met de natuur te integreren in hun leven.

Brenda: In Forrest komen mijn jarenlange ervaring als Shinrin Yoku gids en coach samen met mijn diepe wens om mensen in contact te brengen met de magie van de natuur en daarmee zichzelf.
Het unieke aan Forrest is hoe het wetenschappelijke inzichten in gedragsverandering naadloos integreert met praktische oefeningen die je stimuleren om stap voor stap je band met de natuur te versterken.

Copyright Mori Academy 2022-2023 - 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram