Shinrin Yoku

Shinrin Yoku

Shinrin Yoku, oftewel bosbaden. Shinrin is Japans voor 'bos' en yoku betekent 'bad'. Een term dat afkomstig is uit Japan. In 1982 werd de term voor het eerst gebruikt door het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij. Een bosbad-sessie werd geïntroduceerd als een vorm van recreatief wandelen in de boslucht als stimulans om vaker de natuur in te gaan. Dit als tegenhanger van het vele binnen zitten. Met alle nadelige gevolgen van dien, zoals toename van stress, angst en depressieve klachten.

Inmiddels hebben er meerdere internationale onderzoeken plaatsgevonden naar de effecten van bosbaden. Hierbij een aantal heilzame effecten van bosbaden op een rij:

De heilzame effecten van Shinrin Yoku

- Het helpt om meer gelukshormonen te produceren. Het verbetert je stemming.
- Het vermindert agressie en abrupte stemmingswisselingen.
- Het werkt stressreducerend en zorgt voor een ontspannen toestand.
- Het kan meer energie geven.
- Het bevordert het herstel van beschadigd weefsel.
- Het verkleint de kans op dementie.
- Het ontspant en herstelt het gezichtsvermogen dat te lijden heeft onder het voortdurend gebruik van beeldschermen.
- Het verlaagt de bloeddruk.
- Het verlaagt de hartslag.
- Het verbetert de spijsvertering.
- Het verbetert op natuurlijke wijze het afweersysteem, dat ons beschermt tegen ziekten. Een boost voor je immuunsysteem d.m.v.
phytonciden (stofjes die door bomen worden uitgescheiden).
- Contact met de natuur verhoogt de levensverwachting.
- Het verbetert je slaap.
Gebruikte bronnen waarin verwezen wordt naar wetenschappelijke artikelen:
Shinrin-yoku van Francesc Miralles en Héctor García
Shinrin-Yoku; De kunst en wetenschap van het bosbaden van Dr. Qing Li

Meer dan alleen een wandeling in het bos!

Shinrin Yoku is meer dan alleen een wandeling in het bos. Je neemt bewust het bos in je op door middel van je zintuigen. Via onze zintuigen maken we verbinding met de natuur. En daarmee met je eigen (wilde) natuur.

Er valt veel over bosbaden te schrijven. En toch ook weer niet. Hoe geef je taal aan een ervaring waar bijna, in onze cultuur, geen taal voor is? In Japan hebben ze een woord voor gevoelens die te diep zijn voor woorden; Yugen. Yugen geeft ons een intense gewaarwording van de schoonheid en het mysterie van het heelal. Het gaat over deze wereld, maar zinspeelt op iets wat die overstijgt. Voor mij is dat de magie van het bos. 

Wanneer je volledig aanwezig bent in het bos, lijkt zich een wereld te openen. Een subtiele wereld. Ongrijpbaar en toch vertrouwd. Ik vermoed dat men in vroegere tijden, zoals bij de Kelten, deze magische wereld nog kenden. Voor de Kelten waren bomen bijvoorbeeld wijze raadgevers. Tijdens een Bosbad-sessie is er dan ook regelmatig sprake van een vleugje magie!

Here I sit beneath a tree. 
Heartbeat calm. Soul hums free.
- Angie Weiland-Crosby

Wat kun je verwachten van een Shinrin Yoku sessie?

Ik zou zeggen verwacht niets en stel je gewoon open voor wat komt. Om toch een tipje van de sluier op te lichten, deel ik hierbij iets over de workshop.

Tijdens de ochtend vertragen we ons tempo en sluit je aan op je eigen natuurlijke ritme; op het natuurlijke ritme van de seizoenen. Door middel van een geleide visualisaties en aandachtsoefeningen open je je zintuigen, kom je meer in het hier-en-nu en word je uitgenodigd je open te stellen voor de magie van het bos. Ook zal je tijd alleen doorbrengen. Een mini solo Quest.

Het bosbad brengt je altijd wat. Bijvoorbeeld nieuwe (diepe) inzichten, ontspanning, rust en energie. Ervaar zelf de heilzame werking van het bos.

Shinrin Yoku ervaringen van deelnemers

  • "Wat een rijke ervaring, de Shinrin Yoku sessie. In stilte met een fijn groepje vrouwen een 'bosbad' nemen; Brenda gaat ons voor over prachtige paadjes en brengt ons naar magische plekken in het bos. Zo lopen we langs een lieflijk vennetje en uitbundig groeiende varens, wat is het hier mooi. Brenda begeleid ons zo fijn met haar aangename stem en fijne oefeningen. Gedurende de ochtend voelde ik me steeds dichter bij mezelf komen, stiller in mijn hoofd en zachter in mijn lijf. Uren later, nu ik dit opschrijf, voel ik nog steeds de ontspannende werking van het bosbad, wat zal ik lekker slapen vannacht. Bedankt bos en specifiek de dennenboom waar ik bij mocht zitten. De aanwezigheid en liefdevolle energie van de boom helpt me bewuster te worden van wat er in me leeft tijdens de miniqueste. Zo is ook de aanwezigheid en liefdevolle energie van Brenda een veilige bedding voor mij, dankjewel."
    - Laura
  • "Helemaal open en nieuwsgierig begon ik aan de Shinrin Yoku sessie. Wie Brenda kent weet dat zij thuishoort in het bos en in de natuur. Zij belichaamt voor mij de verbinding tussen mens en natuur. Die verbinding en daarmee ook (het herstel van) de verbinding met jezelf, was zo voelbaar tijdens deze prachtige sessie. Met een groepje mooie vrouwen zijn we het bos in gegaan, in een vertraging, die zelfs in mijn redelijk onthaastte leven, nog weer een verdieping opleverde. Brenda creëert een veilige bedding, heeft een heerlijke stem om in visualisaties en meditaties door begeleid te worden en stemt feilloos af op wat er in het moment passend is. Doordat de sessie grotendeels in stilte plaatsvond, was er veel ruimte voor het waarnemen via de andere zintuigen, heerlijk."
    - Heleen
  • "Het heeft mij zoveel meer gebracht dan ik had verwacht! Echt fijn! Het bos was zo mooi en fijne mensen. Bedankt voor vandaag. Het was heerlijk en echt een eye-opener om uit de dagelijkse routine te stappen om inzichten te krijgen."
    - Josine
Copyright Mori Academy 2022-2023 - 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram