Shinrin Yoku
bosbaden, shinrin yoku

Bosbaden

Shinrin Yoku, oftewel bosbaden. Shinrin is Japans voor 'bos' en yoku betekent 'bad'. Een term dat afkomstig is uit Japan. In 1982 werd de term voor het eerst gebruikt door het Japanse ministerie van Landbouw, Bosbouw en Visserij. Een bosbad-sessie werd geïntroduceerd als een vorm van recreatief wandelen in de boslucht als stimulans om vaker de natuur in te gaan. Dit als tegenhanger van het vele binnen zitten. Met alle nadelige gevolgen van dien, zoals toename van stress, angst en depressieve klachten.

Inmiddels hebben er meerdere internationale onderzoeken plaatsgevonden naar de effecten van bosbaden. Hierbij een aantal heilzame effecten van bosbaden op een rij:

De heilzame effecten van bosbaden

- Het helpt om meer gelukshormonen te produceren. Het verbetert je stemming.
- Het vermindert agressie en abrupte stemmingswisselingen.
- Het werkt stressreducerend en zorgt voor een ontspannen toestand.
- Het kan meer energie geven.
- Het bevordert het herstel van beschadigd weefsel.
- Het verkleint de kans op dementie.
- Het ontspant en herstelt het gezichtsvermogen dat te lijden heeft onder het voortdurend gebruik van beeldschermen.
- Het verlaagt de bloeddruk.
- Het verlaagt de hartslag.
- Het verbetert de spijsvertering.
- Het verbetert op natuurlijke wijze het afweersysteem, dat ons beschermt tegen ziekten. Een boost voor je immuunsysteem d.m.v.
phytonciden (stofjes die door bomen worden uitgescheiden).
- Contact met de natuur verhoogt de levensverwachting.
- Het verbetert je slaap.
Gebruikte bronnen waarin verwezen wordt naar wetenschappelijke artikelen:
Shinrin-yoku van Francesc Miralles en Héctor García
Shinrin-Yoku; De kunst en wetenschap van het bosbaden van Dr. Qing Li

Meer dan alleen een wandeling in het bos!

Shinrin Yoku is meer dan alleen een wandeling in het bos. Je neemt bewust het bos in je op door middel van je zintuigen. Via onze zintuigen maken we verbinding met de natuur. En daarmee met je eigen (wilde) natuur.

Er valt veel over bosbaden te schrijven. En toch ook weer niet. Hoe geef je taal aan een ervaring waar bijna, in onze cultuur, geen taal voor is? In Japan hebben ze een woord voor gevoelens die te diep zijn voor woorden; Yugen. Yugen geeft ons een intense gewaarwording van de schoonheid en het mysterie van het heelal. Het gaat over deze wereld, maar zinspeelt op iets wat die overstijgt.

Wanneer je volledig aanwezig bent in het bos, lijkt zich een wereld te openen. Alsof je toegang krijgt tot een wereld van wijsheid. Waar in de hectiek van alledag vaak aan voorbij geraast wordt. Een bosbad-sessie brengt naast rust en ontspanning, (diepe) inzichten. Zonder moeite ervoor te hoeven doen, komen de inzichten tot je. In alle eenvoud, maar buitengewoon krachtig.
Here I sit beneath a tree. 
Heartbeat calm. Soul hums free.
- Angie Weiland-Crosby

Wat kun je verwachten van deze workshop?

Wat kun je verwachten? Ik zou zeggen verwacht niets en stel je open voor wat komt. Om toch een tipje van de sluier op te lichten, deel ik hierbij iets over dit (magische) micro-avontuur.

Tijdens de workshop gaan we met een groepje van maximaal 6 personen op pad in het bos. We vertragen ons tempo en je sluit aan op je eigen natuurlijke ritme en op het ritme van de seizoenen. Door middel van een  visualisaties en aandachtsoefeningen die ik begeleid, open je je zintuigen, kom je meer in het hier-en-nu en word je uitgenodigd je open te stellen voor de magie van het bos. Ook zal je tijd alleen doorbrengen.

Een Shinrin Yoku workshop (Bosbad) brengt ontspanning, rust, sereniteit, (diepe) inzichten en geeft energie. Door uit de waan van de dag te stappen, je weer te verbinden met de natuur middels je zintuigen en je eigen (wilde) natuur, voel je je opgeladen en verfrist!  Je ervaart de heilzame werking van het bos op een diep niveau waar je nog weken profijt van kan hebben.

Uit ervaring blijkt tevens dat deelnemers die eerder hebben meegedaan aan een Shinrin Yoku workshop daarna vaker (alleen) het bos in gaan. Deelnemers hebben aangegeven zich veiliger en meer op hun gemak te voelen wanneer ze alleen in het bos zijn. Door je te verbinden met de natuurlijke wereld, raak je er meer mee vertrouwd.

Praktisch
De workshop vindt plaats op het prachtige landgoed Den Treek - Henschoten in Leusden. Van 10.00 uur tot 13.30 uur. Ik zorg voor een bosthee en iets lekkers. Zou je zelf een lunchpakketje en een matje waar je op kunt zitten mee willen nemen? Heb je geen matje, laat het mij dan even weten.

De kosten voor deelname aan de workshop zijn 49,50 EUR.

Momenteel zijn er geen nieuwe Bosbad workshops gepland. Heb je wel interesse? Lees dan verder over op maat begeleidde workshop Bosbaden.

Op maat
Heb je interesse in een op maat begeleid Bosbad, bijvoorbeeld voor bedrijven in het kader van vitaliteit en persoonlijke ontwikkeling, neem gerust contact. Indien gewenst combineer ik mijn ervaring met het coachen van teams en werk als gecertificeerd Shinrin Yoku Gids om een inspirerende, voedende en inzichtgevende bijeenkomst te organiseren. 

Shinrin Yoku ervaringen van deelnemers

  • "Wat een rijke ervaring, de Shinrin Yoku sessie. In stilte met een fijn groepje vrouwen een 'bosbad' nemen; Brenda gaat ons voor over prachtige paadjes en brengt ons naar magische plekken in het bos. Zo lopen we langs een lieflijk vennetje en uitbundig groeiende varens, wat is het hier mooi. Brenda begeleid ons zo fijn met haar aangename stem en fijne oefeningen. Gedurende de ochtend voelde ik me steeds dichter bij mezelf komen, stiller in mijn hoofd en zachter in mijn lijf. Uren later, nu ik dit opschrijf, voel ik nog steeds de ontspannende werking van het bosbad, wat zal ik lekker slapen vannacht. Bedankt bos en specifiek de dennenboom waar ik bij mocht zitten. De aanwezigheid en liefdevolle energie van de boom helpt me bewuster te worden van wat er in me leeft tijdens de miniqueste. Zo is ook de aanwezigheid en liefdevolle energie van Brenda een veilige bedding voor mij, dankjewel."
    - Laura
  • "Helemaal open en nieuwsgierig begon ik aan de Shinrin Yoku sessie. Wie Brenda kent weet dat zij thuishoort in het bos en in de natuur. Zij belichaamt voor mij de verbinding tussen mens en natuur. Die verbinding en daarmee ook (het herstel van) de verbinding met jezelf, was zo voelbaar tijdens deze prachtige sessie. Met een groepje mooie vrouwen zijn we het bos in gegaan, in een vertraging, die zelfs in mijn redelijk onthaastte leven, nog weer een verdieping opleverde. Brenda creëert een veilige bedding, heeft een heerlijke stem om in visualisaties en meditaties door begeleid te worden en stemt feilloos af op wat er in het moment passend is. Doordat de sessie grotendeels in stilte plaatsvond, was er veel ruimte voor het waarnemen via de andere zintuigen, heerlijk."
    - Heleen
  • "Het heeft mij zoveel meer gebracht dan ik had verwacht! Echt fijn! Het bos was zo mooi en fijne mensen. Bedankt voor vandaag. Het was heerlijk en echt een eye-opener om uit de dagelijkse routine te stappen om inzichten te krijgen."
    - Josine
Copyright Mori Academy 2022-2023 - 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram