gedragsverandering ForRest de natuur als medicijn


De magie van gedragsverandering: duik diep met Forrest

In onze hedendaagse wereld, waar de echo's van de natuur vaak overstemd worden door de drukte van het dagelijkse leven, biedt ons Forrest-programma een brug terug naar onze natuurlijke wortels.

Wij nemen je in het unieke online programma mee in een diepgaande gedragsverandering door middel van een zorgvuldig ontworpen pad, geïnspireerd door de natuurpiramide van Tim Beatley.

Naast het bruikbare en visueel fijne concept van de natuurpiramide van Beatley, is ons programma gebaseerd op wetenschappelijke fundamenten en psychologische theorieën. We hebben niet alleen het doel je te informeren, maar ook een diep vertrouwen en verbinding te laten ervaren met deze transformatieve reis!

In dit artikel vertellen we je meer over ACT en de andere psychologische theorieën waarop we het programma baseren én waarom de natuur zo gezond is voor je lijf en leden.

De natuurpiramide van Tim Beatley is een geweldige houvast om de natuur in te trekken op micro-avontuur of zelfs groot avontuur! Kijk maar eens naar het model; het laat zien hoe we onze dagelijkse, wekelijkse en jaarlijkse contacten met de natuur kunnen structureren en verbeteren.

Mori - Forrest Natuurpiramide van Tim Beatley - de natuur als medicijn

De natuur als medicijn!

De natuur heeft zich ontpopt als een krachtig medicijn, met wandelen als een sleutelactiviteit die onze mentale, emotionele en fysieke welzijn transformeert. Deze eenvoudige, en toch diepgaand heilzame activiteit is niet alleen een oefening voor het lichaam, maar ook een verrijking voor de geest, die tal van gezondheidsvoordelen biedt die wetenschappelijk onderbouwd zijn. Onderzoekers over de hele wereld tonen de bijzondere effecten aan en er komen steeds weer mooie inzichten bij waarom je verblijf in de natuur zo heilzaam kan zijn.

Wandelen stimuleert de creativiteit, verbetert de productiviteit, boost het geheugen, werkt als een natuurlijk antidepressivum, helpt bij het ontprikkelen, en draagt bij aan een goed humeur. Het is een holistische vorm van bewegen die de geest voedt en de mentale gezondheid versterkt. Het is het ultieme voorbeeld van 'een gezonde geest in een gezond lichaam', waarbij lichaam en geest in harmonie samenwerken.

Onze hersenen, die onze innerlijke wereld van plannen, herinneren, denken, oplossen en voelen besturen, krijgen door te wandelen extra zuurstof en bloedtoevoer. Wandelen is aangetoond als een effectieve manier om depressieve symptomen te verminderen en mentale weerbaarheid te vergroten. Het fungeert als een natuurlijk antidepressivum, met onderzoeken die aantonen dat mensen die regelmatig bewegen, een significant betere mentale gezondheid ervaren.

De filosoof Henry David Thoreau zei eens: "The moment my legs begin to move, my thoughts begin to flow." Dit illustreert hoe wandelen ons helpt om onze gedachten vrij te laten stromen, vaak leidend tot nieuwe inzichten en oplossingen. De staat van 'mind-wandering' of mijmeren tijdens het wandelen, een periode waarin we fysiek aanwezig zijn maar mentaal verdiept in onze gedachten, is verre van verloren tijd. Integendeel, het stelt onze hersenen in staat om informatie te verwerken en op te slaan, wat leidt tot creatieve ideeën en oplossingen.

Wandelen bevordert ook een staat van flow, waarbij je volledig opgaat in het moment, een ervaring van controle, harmonie, balans en bijna superkracht. Dit gevoel van volledige onderdompeling en focus is niet alleen beperkt tot creatieve activiteiten zoals schrijven, maar wordt intens ervaren tijdens wandelen, vooral in de natuur.

De bekende schrijver Rebecca Solnit benadrukte de langzame, bedachtzame aard van wandelen, wat overeenkomt met de snelheid waarmee onze geest het beste functioneert. In onze snelle moderne wereld biedt wandelen een noodzakelijke adempauze, een kans om te vertragen en onze gedachten te laten stromen op een natuurlijke, ongedwongen snelheid. Wandelen biedt een unieke gelegenheid voor introspectie en verwerking, een soort bewegende meditatie die ons helpt om helderheid en rust te vinden.

Het integreren van wandelen in je routine kan een krachtige zelfhulptool zijn, vergelijkbaar met een therapeutische sessie, die helpt bij het verwerken van gedachten en emoties. Grote denkers en creatieve geesten door de geschiedenis heen, waaronder Steve Jobs en Albert Einstein, gebruikten wandelen als een essentieel onderdeel van hun routine voor mentale helderheid en probleemoplossing.

Door de wetenschappelijke inzichten te omarmen, nodigen we je uit om de paden te bewandelen, je geest te verrijken, en het welzijn te ervaren dat de natuurlijke wereld zo genereus biedt!

Waarom het zo gezond is om in de natuur te zijn

De natuur zelf biedt een schat aan gezondheidsvoordelen die verder reiken dan het oog kan zien. De invloed van de natuurlijke omgeving op onze gezondheid is diepgaand en divers, variërend van de lucht die we inademen tot de subtiele patronen die onze geest kalmeren. De natuur is niet alleen een plek voor fysieke activiteit, maar fungeert ook als een krachtig medicijn voor lichaam en geest.

Fytonciden en luchtkwaliteit
Een van de meest opmerkelijke gezondheidsvoordelen van de natuur is te danken aan fytonciden, vluchtige organische verbindingen die door bomen en planten worden uitgescheiden. Deze natuurlijke oliën spelen een cruciale rol in de verdediging van planten tegen schadelijke organismen, maar ze hebben ook significante voordelen voor de menselijke gezondheid. Wanneer we tijd doorbrengen in bossen of groene gebieden, ademen we deze fytonciden in. Onderzoek heeft aangetoond dat deze blootstelling ons immuunsysteem kan versterken, de productie van NK-cellen (natural killer cells) verhoogt en onze stressniveaus verlaagt, waardoor we een algemeen gevoel van welzijn ervaren.

De luchtkwaliteit in de natuurlijke omgevingen is een andere factor die onze gezondheid ten goede komt. Bossen, parken en natuurgebieden staan over het algemeen bekend om hun schone, zuivere lucht, die rijk is aan zuurstof en vrij van de vervuilende stoffen die vaak in stedelijke omgevingen worden aangetroffen. Het inademen van schone lucht verhoogt niet alleen onze longfunctie en -capaciteit, maar helpt ook om ons energieniveau te verhogen en onze mentale helderheid te verbeteren.

Natuurlijke patronen en biophilia
De blootstelling aan de intrinsieke patronen en vormen in de natuur, bekend als fractals, heeft een kalmerend effect op de mens. Deze patronen, die zich herhalen op verschillende schalen, zijn overal in de natuur te vinden - van de vertakkingen van bomen en de structuur van bladeren tot de configuraties van rivierdeltas. Het observeren van deze fractals kan stress verminderen, onze aandacht herstellen en ons een gevoel van verbondenheid met de omgeving geven.

De 'biophilia'-hypothese suggereert dat mensen een aangeboren neiging hebben om verbindingen met de natuur en andere vormen van leven te zoeken. Deze diepgewortelde affiniteit voor de natuurlijke wereld verklaart waarom we ons vaak meer ontspannen, gelukkig en levend voelen als we in de natuur zijn. Het is deze instinctieve verbinding die niet alleen ons welzijn bevordert, maar ook onze waardering voor de natuurlijke wereld verdiept, waardoor we meer gemotiveerd zijn om deze te beschermen en te behouden.

Spirituele en existentiële voordelen
Voor veel mensen biedt de natuur een bron van spirituele inspiratie en existentiële reflectie. Het kan gevoelens van ontzag en verwondering opwekken, ons helpen onze plaats in het universum te overwegen, en een gevoel van vrede en transcendentie bevorderen. De natuur kan een krachtig medium zijn voor zelfontdekking, reflectie, en innerlijke rust. Iets wat wij absoluut aanmoedigen in het programma ForRest!

Samenvattend
De natuur biedt een holistische helende omgeving die ons welzijn op meerdere niveaus ondersteunt - van het versterken van ons immuunsysteem tot het verhelderen van onze geest en het kalmeren van onze ziel. De gezondheidsvoordelen van het zijn in de natuur zijn robuust en veelzijdig. Het integreren van natuurlijke ervaringen in ons dagelijks leven is niet alleen een genot, maar ook een fundamenteel aspect van het behoud van onze gezondheid en welzijn.

Shinrin-yoku

Shinrin-yoku, een term die letterlijk vertaald kan worden als "bosbaden", is een Japanse praktijk die het diepe verband tussen natuur en menselijke gezondheid benadrukt. Het concept, dat zijn oorsprong vond in de jaren '80 in Japan, gaat uit van het idee dat tijd doorbrengen in het bos en zich onderdompelen in de natuurlijke omgeving een heilzame invloed kan hebben op het menselijk welzijn. De praktijk van shinrin-yoku is niet zozeer gericht op fysieke inspanning, zoals wandelen of joggen, maar focust op het bewust ervaren van de natuur met al onze zintuigen.

Recent onderzoek, gepubliceerd in het National Center for Biotechnology Information (NCBI), bevestigt de positieve effecten van shinrin-yoku op de gezondheid. Volgens het onderzoek in het artikel "The physiological effects of Shinrin-yoku (taking in the forest atmosphere or forest bathing): Evidence from field experiments in 24 forests across Japan" kunnen regelmatige bosbaden aanzienlijke gezondheidsvoordelen opleveren. Deze voordelen omvatten verlaagde stressniveaus, verbeterde stemming, verhoogde energie, en zelfs verbeteringen in de fysiologische functies zoals bloeddruk en hartslag. Deze effecten worden toegeschreven aan de ervaring in de natuur, die niet alleen de geest kalmeert maar ook het lichaam verjongt.

Wij integreren shinrin-yoku in ons ForRest-programma en zoals je ziet, de transformatieve effecten ervan zijn geweldig!

Bron: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC9665958/

De wetenschap van gedragsverandering


Gedragsverandering
en het aanleren van nieuwe gezonde gewoontes is een complex proces, waar veel onderzoek naar wordt gedaan en waar inmiddels diverse psychologische theorieën en modellen over bestaan. Een kernaspect dat Forrest omarmt, is de theorie van gepland gedrag, die stelt dat intentie, sociale invloed, en het gevoel controle te hebben over de situatie, sleutelfactoren zijn in het vormen van nieuw gedrag.
Bovendien maakt het programma gebruik van principes uit de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), een actiegerichte therapeutische benadering die mensen leert om hun gedachten en gevoelens te accepteren terwijl ze zich richten op hun waarden en toegewijd blijven aan verandering. Leer onderaan de pagina meer over ACT.

 

Visualisatie en de kracht van intentie

Forrest begint met het stimuleren om je verlangen naar meer tijd in de natuur te visualiseren. Deze techniek is geworteld in de cognitieve psychologie én de kwantumfysica en benadrukt hoe visualisatie het mogelijk maakt om een duidelijk en aantrekkelijk beeld van je doelen te creëren, wat essentieel is voor motivatie en actie. Door de kracht van intentie te benutten, zet Forrest de eerste stap naar blijvende gedragsverandering.

Overwinnen van innerlijke obstakels

In week twee focust het programma op het herkennen en omarmen van innerlijke obstakels. Dit is gebaseerd op ACT therapie, waarin je leert hoe je je 'beren op de weg' kunt identificeren en deze kunt aanpakken met compassie en begrip, een essentiële stap in het proces van zelfontwikkeling en -realisatie.

Actie en ervaring

Vanaf week drie moedigen we je in Forrest aan om langer de natuur in te gaan, gebruikmakend van de ervaringsgerichte leercyclus. Dit model stelt dat leren het meest effectief is wanneer het doorloopt door een cyclus van ervaren, reflecteren (oa. door middel van journaling), conceptualiseren en actief experimenteren. Door directe interactie met de natuur, begeleid door reflectieve oefeningen en doelgerichte acties, bevordert Forrest een diepgaand leerproces dat leidt tot duurzame verandering.

Conclusie: Forrest is een transformatieve reis voor levenslang natuurgeluk

Het Forrest-programma staat voor meer dan alleen een tijdelijke ontsnapping aan de drukte van het dagelijkse leven; het vertegenwoordigt een levenslange verbintenis met de natuur en met onszelf. Door de diepgaande inzichten uit de psychologie en de wetenschap van gedragsverandering te integreren, biedt Forrest een unieke benadering die je niet alleen in staat stelt om de verbinding met de natuur te herstellen, maar ook om persoonlijke groei en welzijn op nieuwe manieren te verkennen. Dit programma, geworteld in vertrouwen en diepgaande kennis, nodigt ons allemaal uit om de magie van de natuur weer in ons leven te verwelkomen, stap voor stap.

Forrest, ontdek de kracht van de natuur!

Wat is ACT?

Acceptance and Commitment Therapy (ACT) is een vorm van cognitieve gedragstherapie die focust op het gebruik van acceptatie- en mindfulness-strategieën, samen met commitment- en gedragsveranderingsstrategieën, om psychologische flexibiliteit te bevorderen. En dat gaat in wezen om vrijheid!
ACT is gebaseerd op de theorie dat het effectiever is om pijnlijke gedachten en gevoelens te accepteren, die onvermijdelijk deel uitmaken van het menselijk leven, dan te strijden om ze te vermijden of te veranderen. ACT helpt je om je te verbinden met het huidige moment, duidelijke waarden te identificeren die je leven richting geven, en te handelen op manieren die consistent zijn met die waarden.

Hoe ACT is geïntegreerd in het ForRest-programma

Het ForRest-programma integreert ACT door de therapeutische principes te koppelen aan natuurbeleving, om jou te helpen bij het vinden van balans, rust, en een diepere verbinding met jezelf en de wereld om je heen. De natuur, met haar kalmerende aanwezigheid en constante cycli, biedt een krachtige metafoor en omgeving voor de toepassing van ACT.

ACT bestaat uit:

  1. Cognitieve defusie: Dit gaat over hoe je verbonden bent met je gedachten. In het bos word je aangemoedigd om je gedachten te observeren zoals je de bomen en de rivieren observeert – van een afstand en zonder oordeel. Dit proces helpt bij het verminderen van de impact van negatieve gedachtepatronen en cultiveert een houding van niet-identificatie met innerlijke ervaringen.

  2. Acceptatie: Net zoals het bos de seizoenen zonder verzet accepteert, leer jij om moeilijke gevoelens en gedachten te accepteren. Deze acceptatie verhoogt je vermogen om met het leven mee te bewegen, ondanks interne en externe uitdagingen.

  3. Contact met het huidige moment: Mindfulness-oefeningen, zoals bosbaden, nodigen jou uit om volledig aanwezig te zijn. Je leert aandachtig te zijn voor zowel de externe wereld als je interne landschap, wat bijdraagt aan een verhoogd bewustzijn en innerlijke rust.

  4. Het observerende zelf: Je leert jezelf te observeren in relatie tot de natuur om je heen, wat bijdraagt aan een gevoel van een constante, onveranderlijke kern binnen jezelf, los van de fluctuerende aspecten van je ervaring.

  5. Waarden: Het programma helpt je om duidelijkheid te krijgen over wat werkelijk belangrijk voor je is, geïnspireerd door de natuur. Deze waarden dienen als een kompas voor het nemen van beslissingen en het uitstippelen van je levenspad.

  6. Toegewijde actie: Geïnspireerd door de natuurlijke wereld word je aangemoedigd om actie te ondernemen die consistent is met je waarden, zelfs wanneer dit moeilijk is. Net zoals de natuur zich aanpast en groeit, ongeacht de omstandigheden, leer jij om flexibel en veerkrachtig te zijn in het nastreven van je doelen.

Door ACT te integreren in het ForRest-programma, ontstaat er een bijzondere ervaring die jou niet alleen helpt om beter om te gaan met je gedachten en gevoelens, maar je ook dieper verbindt met de natuur en jezelf. ACT biedt een ruimte voor rust, reflectie en persoonlijke groei, waardoor je bekrachtigd wordt om een authentiek en vervuld leven te leiden, in harmonie met je diepste waarden en de natuurlijke wereld.

"Je hebt nooit spijt dat je naar buiten bent geweest, wel dat je binnen bent gebleven."


Wij zijn jouw gids in de transformatieve reis voor levenslang natuurgeluk

 

Krista: In dit rijke programma komen mijn expertise als gezondheidswetenschapper (gezondheidsvoorlichting & promotie) samen met mijn grote wens om mensen de kracht van de natuur te laten ervaren en ook daadwerkelijk het contact met de natuur te integreren in hun leven.

Brenda: In Forrest komen mijn jarenlange ervaring als Shinrin Yoku gids en coach samen met mijn diepe wens om mensen in contact te brengen met de magie van de natuur en daarmee zichzelf.
Het unieke aan Forrest is hoe het wetenschappelijke inzichten in gedragsverandering naadloos integreert met praktische oefeningen die je stimuleren om stap voor stap je band met de natuur te versterken.

Copyright Mori Academy 2022-2023 - 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram