Herfst hangt in de lucht

Geschreven door Brenda Boele  op 19 september 2024

Wanneer je 's ochtends de deur uitstapt, zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat het buiten kouder aanvoelt. Het wordt later licht en 's avonds eerder donker. De bladeren aan de bomen verkleuren. Hier en daar laat een boom zijn blaadjes vallen. Dit doet de boom om, wanneer het kouder wordt, uitdroging te voorkomen. Je kunt zien dat de vruchten zijn volgroeid. Overal zie je eikeltjes, kastanjes, beukennootjes, vlierbessen, meidoornbessen, hazelnoten, lijsterbessen, enzovoorts. De geur van de herfst die in aantocht is, hangt in de lucht!Ook zin om wat meer naar binnen te keren? Letterlijk thuis met een theetje en een boek op de bank? 
 
In deze tijd van het jaar zijn de dagen en nachten even lang. Rond 21 september is de herfstequinox. Tijdens de herfstequinox staat de zon loodrecht boven de evenaar, wat voor het noordelijk halfrond het begin van de herfst betekent.  

Mabon

De Kelten vierden 8 jaarfeesten, waarvan vier grote en vier kleine. Wij vinden dit een mooie manier om bewust stil te staan bij het ritme van de natuur. In de hectiek van alledag, raast alles vaak maar door. Alsof we constant in de vijfde versnelling moeten zitten. Voor ons voelt dat niet natuurlijk. De Keltische jaarfeesten helpen ons om bewust ruimte te maken om stil te staan bij het ritme van de seizoenen, daarop af te stemmen en inspiratie uit te halen. Een soort leidraad voor ons persoonlijke- en professionele leven.  Wat past bij een natuurlijke levenswijze.
 
Rond 21 september werd door de Kelten het feest Mabon gevierd. Je kunt dit op verschillende manieren vieren, met verschillende rituelen. Wij houden van eenvoud en manieren die bij ons (dagelijks) leven passen.

Inspiratie voor jou

  • Maak deze week een wandeling in het bos en verzamel 'de vruchten' van de natuur. Neem ze mee naar huis en creëer een plekje waar je het met aandacht neerlegt. Op deze plek kun je even bewust stilstaan bij waar jij dankbaar voor bent. Misschien kun je hetgeen je dankbaar voor bent opschrijven op een mooi stukje papier en dit tussen je vondsten leggen.
  • Je kunt thuis ook je vondsten uit de natuur neerleggen en erop associëren naar aanleiding van de vraag 'Wat is mijn persoonlijke oogst van dit jaar?'. Welke woorden en/of beelden komen als vanzelf naar boven? Wat zegt het jou?
  • Kook deze week een gerecht met seizoensgroenten. Bijvoorbeeld pompoensoep. Wanneer je dit eet, kun je bewust stil staan bij een aantal vragen die passen in dit jaargetijde:
    • Waar ben ik dankbaar voor?
    • Wat is in mijn leven volgroeid?
    • Wat zou ik willen loslaten, om ruimte te creëren voor het planten van nieuwe zaadjes?

Je kunt hierover van gedachten wisselen met je tafelgenoten of schrijf het op in een speciaal boekje. Een boekje dat je het hele jaar door kunt gebruiken wanneer je stilstaat; bij kleine bezinningsmomenten. Momentjes speciaal voor jezelf waarin jij weer even bewust kan kiezen wat voor jou van waarde is.

hello@mori-academy.nl -
Copyright Mori Academy 2022-2024 - 
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram